Новини Дніпра

Довiдка про обставини травми: що треба знати

Довiдка про обставини травми: що треба знати
397580 ПЕРЕГЛЯДІВ

    Як військовослужбовцю отримати  довідку про обставини травми? Що це за документ та для чого він потрібен? Про це і не тільки кореспонденту АрміяInform  розповіла начальник відділу з питань гендерної політики, запобігання та протидії домашньому насильству управління забезпечення доступу до правової допомоги  Координаційного центру з надання правової допомоги Діана Бабаян.

Довідка про обставини травми — документ, який є підставою для компенсації зазнаної шкоди.

 «Для отримання цього документа військовослужбовець має подати рапорт до керівника підрозділу чи до медичної установи, яка надавала йому медичну допомогу», – наголосила Діана Бабаян.

Чи потрібно повідомляти свою військову частину?
Представник медичного закладу повинен у документальній формі доповісти про прибуття військового з травмою командиру військової частини. Проте, щоб уникнути оголошення в самовільне залишення військової частини, військовослужбовцю варто самостійно повідомити про своє перебування безпосередньому командиру та заступнику командира.
Де відбувається лікування?
Залежно від тяжкості поранення лікування може тривати у спеціалізованому медичному блоці при військовій частині, військових закладах охорони здоров’я Міноборони (військових госпіталях) або в цивільних медичних установах.
Чому важливий цей документ?
Кожен з факторів у цьому документі впливає на висновок ВЛК і МСЕК та на розмір одноразової грошової допомоги в разі встановлення групи інвалідності або часткової втрати працездатності. Зазначаються умови зазнання травми, а також місце та час її зазнання та виключення того факту, що поранення було зазнано під впливом алкогольного чи наркотичного сп’яніння.
Як отримати довідку?
Подати рапорт на ім’я свого командира самостійно або через військово-медичну установу, де лікується військовий. До рапорту слід додати своє пояснення щодо обставин зазнання поранення в довільній формі. Якщо хтось із товаришів по службі бачив, як ви дістали травму, варто, щоб такі пояснення написали й вони.
Командир військової частини видає наказ про проведення службового розслідування та складання акту розслідування, а уповноважений офіцер збирає пояснення постраждалих та свідків, описує події та складає відповідний акт розслідування. Командир військової частини підписує довідку про обставини травми та направляє її до закладу охорони здоров’я, в якому перебуває поранений.
Що робити, якщо вам відмовляють?
Вимагайте від командира надати письмову відмову на рапорт з поясненням причин такої відмови. Далі варто звернутися зі скаргою до вищого командування або до Військової служби правопорядку ЗСУ протягом одного місяця з дня отримання відмови. Якщо відмову не надали — скаржитися на бездіяльність командира, долучивши до скарги копію рапорту.

 

Мої відео