Новини Дніпра

"Свічадо" – на варті порятунку недоношених дітей

"Свічадо" – на варті порятунку недоношених дітей
391477 ПЕРЕГЛЯДІВ

Народження дитини – це процес природній, проте насправді дуже складний. Медицина постійно створює нові засоби і способи для того, щоб це відбувалося з якнайменшими ризиками для матері та дитини. Відкриваються нові методи знеболення та допомоги у критичних випадках. Таким чином родини, що колись могли тільки мріяти про дітей, отримують можливість зачати й народити малюка, на заваді не стають проблеми зі здоров'ям (наприклад, не поодинокі випадки успішних вагітностей та пологів у жінок, що вимушені пересуватися на інвалідних візках), ні генетика (скринінги, тести та робота репродуктологів дають змогу не допустити появи у майбутньої дитини тих генів, що можуть принести хвороби, наявні у батьків). Але є ситуації, коли жодні підготовки наперед не можуть допомогти. Коли вагітність триває в принципі без патологій, а потім стається щось, що спричиняє передчасні пологи. Таким матерям та їх дітям необхідна професійна екстрена медична допомога. І фонд "Свічадо" забезпечує матеріально-технічну підтримку лікарням, де займаються саме цим.

Благодійний фонд "Свічадо" розпочав свою діяльність у 2008 році, одразу обравши для себе місію допомагати спеціалістам рятувати життя, лікувати дітей й таким чином ростити здорову націю. І за час існування фонду допомогу від нього отримала вже 51 лікарня, куди було доставлено понад 250 одиниць обладнання. Саме медичні заклади, що рятують передчасно народжених дітей, є місцем справжніх див, там інколи можуть виходити малюків, народжених вагою менше 1 кг (при нормальній вазі від 2.8 кг до 3.9 кг). Але все це потребує великої кількості апаратури, такої, як CPAP, спеціальні лампи, датчики та інше. Діти вагою менше 1500 грамів мають проблеми дихальної, серцево-судинної, травної та нервової систем, тому все це обладнання дійсно рятує життя таким крихітним пацієнтам. І фонд допомагає з закупівлею цього.

"Свічадо" прагне привернути увагу до проблем неонатологів в Україні. Пересічний громадянин нашої країни рідко знає хоча б щось про неонатологію, хоча насправді кожен може стикнутися з цим. Але в Україні немає нормальної статистики за показниками передчасної народжуваності, немає доступних для розуміння звичайних людей матеріалів. Всі ці проблеми і хоче побороти "Свічадо", змінивши ставлення людей до передчасних пологів та дітей, народжених у них. Окрім цього допомагає фонд і тим дітям, що вже досить давно були народжені передчасно, не отримали коректної допомоги тоді та потребують медичної підтримки зараз. Такі діти нерідко мають дитячий церебральний параліч і їм необхідна постійна реабілітація. Фонд закриває потреби і для них.

Ця організація створює проєкти разом із іншими партнерами. Але здебільшого вони співпрацюють з Українською біржею благодійності та висвітлюють свої ініціативи саме там. Так, наприклад, фонд відкрив збір на датчики, від яких залежить життя дітей. Ці датчики необхідні відділенню неонатального та постінтенсивного виходжування новонароджених Івано-Франківського обласного перинатального центру.  Контроль пульсу та сатурації у глибоко недоношених дітей повинен відбуватися постійно, адже тільки так можна коригувати відсоток кисню, який подається дітям та запобігти перебоям у роботі серця. Цей збір відкрито буквально кілька днів тому і зібрати на нього потрібно понад 60 тисяч. Тому допомогти із цим можна на сайті Української біржі благодійності на сторінці фонду.

Ще один проєкт, який потребує нашої термінової допомоги – це покупка нового апарату ультразвукової діагностики в Київську обласну дитячу лікарню. Апарат, що там є, працює вже понад 20 років та дуже давно застарів. Він не здатний проводити велику кількість необхідних досліджень. Саме тому треба апарат УЗД, який працює за всіма сучасними протоколами та стандартами. Для цього потрібна величезна сума у майже 2 мільйони гривень. Зараз збір активний та також доступний на сторінці фонду на платформі Української біржі благодійності.

Також відкрито фондом і скарбничку, де можна допомогти будь-якою сумою забезпечити лікарні витратними матеріалами та необхідним обладнанням. Запити лікарень здебільшого є стабільними – це ліки та апаратура. І навіть зараз, коли в країні війна – ці потреби були, є і будуть. Тому скарбничка допомагає закривати термінові збори і таким чином рятувати життя маленьких пацієнтів. Наразі фонд зміг профінансувати вже 28 проектів та продовжує збирати кошти на інші.

Фонд "Свічадо" діє прозоро, підзвітно та ефективно, об'єднуючи навколо проблеми передчасних пологів та допомоги недоношеним дітям велику кількість людей. Адже саме так, разом, ми можемо допомогти крихітним пацієнтам вижити, а громадськості – дізнатися більше про цю проблему.

Мої відео