Новини Дніпра

"Український жіночий фонд" – фонд, що допомагає жінкам у їх починаннях

"Український жіночий фонд" – фонд, що допомагає жінкам у їх починаннях
309230 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ситуація з гендерною нерівністю в Україні стоїть на місці. Хоч створюються рекомендації, існують квоти щодо наявності як мінімум 30% жінок серед депутатів, а деякі заклади спеціально створюють умови для рівності жінок та чоловіків, у глобальних масштабах стан цієї проблеми не надто змінився. Жінки так само зазнають утисків на роботі, отримують в свою сторону звинувачення в тому, що вони не настільки працездатні, як чоловіки та просто не можуть бути на керівних посадах, чують стереотипні висловлювання, а також мають нижчу зарплату. Причому все це можна дізнатися з абсолютною відкритих офіційних джерел, навіть дані держстату показують таку тенденцію. Кількість жінок у деяких галузях перевищує половину від усіх працівників, але керівні посади з них мають одиниці. Серед власників бізнесу повальна кількість чоловіків, хоча нерідко ідею, стратегію та загалом всю адміністративну діяльність продумує та виконує жінка. І така ситуація насправді не лише в нашій країні, це проблема глобальних масштабів. Але щось робити для покращення цього потрібно. І саме цим займається "Український жіночий фонд".

"Український жіночий фонд" було засновано аж у 2000 році. І одразу головною місією стала підтримка жінок, створення потужного, а головне ефективного жіночого руху та пропагування гендерної рівності у абсолютно всіх сферах суспільного життя. Ця організація займається адвокацією, експертизою, фінансовою, технічною та експертною підтримкою та загалом робить все можливе для того, щоб захищати права жінок. Фонд сприяє посиленню уваги громадськості до проблеми гендерної нерівності та рівності у правах лише на папері, допомагає розвитку філантропії для підтримки громадянського суспільства, а також сприяє співпраці жіночих організацій у реалізації різноманітних проєктів.

Один із девізів фонду – це “змінюємо системи з жінками, для жінок”. І дійсно, цей фонд буквально трансформує підтримку феміністичного руху. Причому вони здійснюють це не тільки у мирний час, а і відповідають на потреби жінок у часи війни. Так, довелося частково змінити формат, але підтримка як була, так і залишається. Діяльність фонду є системною та такою, що допоможе пом'якшити наслідки війни у майбутньому. Вони відгукуються на нагальні потреби. Тут збирають гуманітарну допомогу і спрямовують туди, куди це необхідно, створюють притулки та допомагають координувати переселенок, а також надають медичну та психологічну підтримку постраждалим.

Так, наприклад, з перших днів війни було організовано гранти швидкого реагування. Вони допомагають феміністичним організаціям реагувати на гуманітарні потреби, які треба закривати тут і зараз, акцентуючи увагу саме на жінках. Брати участь у конкурсі таких грантів можуть офіційно зареєстровані жіночі правозахисні організації, що мають спрямованість на захист прав жінок або ж просування гендерної рівності та не пов'язані з державними установами чи політичними партіями. Причому експертна комісія реагує на кожну заявку протягом не більше 72 годин. Тобто це дійсно швидке реагування. Організації, що допомагають жінками та дівчатам, які постраждали від війни, можуть отримати підтримку розміром від 100 тис. грн. до 250 тис. грн.

Ще одним проєктом, яким займається організація, є створення мережі гендерних аналітичних центрів. Його метою є посилити консультаційну та моніторингову ролі аналітичних центрів, підвищити експертний потенціал та спроможність застосовувати політики, спрямовані на євроінтеграцію із застосуванням гендерного підходу. Таким чином можна підняти обізнаність громадян нашої країни щодо процесів і пріоритетів інтеграції в Євросоюз, позитивних аспектів цього для жінок та жіночих рухів, а також втілити цілі комунікаційні кампанії на підтримку цього.

Проєкт “Жінки, мир та безпека” – це ще одна ініціатива фонду, яка допоможе розширити права і можливості жінок. Жінки також можуть брати участь у регулюванні проблем, пов'язаних з миром та безпекою, розуміти, як мати можливість представляти свої інтереси у мирних процесах та у правоохоронних органах на рівні прийняття рішень. Жінки нерідко зіштовхуються з множинною дискримінацією і хочуть знати, як можна себе захистити, тому такий проєкт є дуже важливим, особливо зараз, коли велика кількість жінок, що вже зіштовхнулися з наслідками війни, просто не знають, що робити та куди йти за допомогою.

А нещодавно фондом було створено проєкт “Вистоїмо разом”, який має на меті вдосконалити систему підтримки постраждалих від сексуального насильства пов'язаного з війною. Ні для кого не секрет, що після звільнення з окупації наших міст, з'явилися сотні повідомлень про сексуальне насильство зі сторони рашистів. Але допомогти жінкам, що пережили це, можна. І саме "Український жіночий фонд" вирішив взяти на себе ініціативу координації такої роботи. Фонд хоче навчити залучених у роботі з постраждалими правильно та ефективно реагувати на такі випадки та швидко допомагати. І це дійсно важливо, адже наразі кількість кримінальних проваджень стосовно цього зростає, з'являються нові й нові історії про це, тому розуміти, як діяти – дуже необхідно.

Права жінок на часі завжди. Ми повинні розуміти, що розбудова рівноправного суспільства – це не справа одного дня чи навіть одного року. І роль жіночого руху у цьому неоціненний. Адже жінки так само, як і чоловіки вже беруть участь у відновленні України. Жінки вже є на фронті. Тому діяльність фонду справді є дуже потрібною та дійсно робить все, щоб наше майбутнє було не просто вільним та мирним, а й у країні рівних прав та можливостей.

Мої відео