Новини Дніпра

До кінця року кількість приміщень для ВПО збільшиться у 2-3 рази

До кінця року кількість приміщень для ВПО збільшиться у 2-3 рази
383863 ПЕРЕГЛЯДІВ

Народний депутат від «Слуги Народу», голова робочої групи Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань житла для ВПО Максим Ткаченко зазначає, що до кінця року очікується збільшення кількості місць проживання для ВПО у 2-3 рази.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Як розповів нардеп, наразі триває евакуація людей із прифронтових територій та гарячих точок, і в цьому процесі особлива увага звертається на допомогу маломобільним людям, яких є досить багато. Йдеться не лише про осіб з інвалідністю, а й про людей похилого віку, яким необхідна особлива категорія житла. Наразі по всій Україні проводиться інвентаризація приміщень, де можуть бути розміщені внутрішньо переселених осіб (ВПО), здійснюються ремонти. До кінця року очікується збільшення у 2-3 рази кількості таких місць.

«Не у всіх обласних центрах, не кажучи вже про малі міста й села, є місця, де можна комфортно розмістити маломобільних людей. Проте зараз влада на місцях разом із нашою робочою групою та з представниками Кабміну проводить велику інвентаризацію для того, щоб виявити й відкривати максимальну кількість місць тимчасового проживання і для маломобільних людей, і для звичайних ВПО», — сказав Максим Ткаченко і додав, що в першу чергу інвентаризують гуртожитки закладів вищої освіти, яких по всій країні досить багато.

«Аудит-відділи працюють над оптимізацією розміщення студентів, що дозволить звільнити місця для ВПО. Також є багато різних пансіонатів, баз відпочинку, колишніх дитячих таборів, які зараз не працюють. Спрямовуємо зусилля на те, щоб їх відновити. Також оглядаємо будівлі комунальних закладів. Наприклад, у Черкасах ми відвідали з міським головою декілька колишніх садочків, які вже переобладнали під проживання ВПО. Одна з будівель призначена саме для маломобільних людей», — зазначив Народний депутат від «Слуги Народу».

За словами голови робочої групи Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань житла для ВПО, фінансування ремонтів та облаштування місць беруть на себе місцева влада й міжнародні партнери, благодійні організації, донори.

«Сподіваюся, до кінця року ми в 2-3 рази збільшимо кількість місць проживання для ВПО. Наразі найбільш підготовленою для проживання маломобільних переселенців виявилася Дніпропетровщина, у Черкасах ведеться значна робота в цьому напрямку, особливо у Смілі на Черкащині міська влада опрацьовує це питання, також гарно підготувалася Івано-Франківська область і Волинь», — підкреслив Максим Ткаченко.

  • Нагадаємо, що раніше Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час зустрічі з Міністром зовнішньої торгівлі і розвитку Фінляндської Республіки Вілле Тавіо розповіла, що інвестиційні можливості України в найближчі 10 років становлять понад $292 млрд.
  • Також під час зустрічі обговорювались питання державного стимулювання інвесторів, доступ до проєктного фінансування, страхування ризиків та кредитні гарантії, пріоритетні сектори для інвестицій і спільних проєктів з українськими компаніями, а також участь фінського бізнесу у відновленні України.
  • На поточний рік уряд запропонував кілька програм підтримки інвестицій. Серед іншого – пакет заохочень для резидентів Індустріальних парків України та інвесторів зі значними інвестиціями від 12 млн євро – пільгове оподаткування, компенсація витрат на інфраструктуру та приєднання до електричних мереж, звільнення від сплати мита на нове обладнання тощо. Ба більше, запровадження Pillar II у межах Ukraine Facility допоможе отримати доступ до проєктного фінансування на суму в 9 млрд євро протягом наступних чотирьох років шляхом надання гарантій МФО.
Мої відео