Новини Дніпра

Микола Осиченко: Ми чекаємо на людей на тимчасово окупованих територіях, треба давати зрозуміти це усіма способами

Микола Осиченко: Ми чекаємо на людей на тимчасово окупованих територіях, треба давати зрозуміти це усіма способами
313483 ПЕРЕГЛЯДІВ

Президент «Маріупольського телебачення» (2019-2023) Микола Осиченко взяв участь у Всеукраїнському форумі «Відновлення культурного та інформаційного простору на деокупованих територіях».  Це дискусійна панель, присвячена інформаційній політиці на звільнених територіях. Як висловився Микола Осиченко, «людям на тимчасово окупованих територіях усіма доступними способами потрібно давати зрозуміти, що  ми на них чекаємо, щоб і вони на нас теж чекали. Бо деокупація території без деокупації мізків людей неможлива».

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України (МКІП).

Також під час дискусії виступила директорка Департаменту інформаційної політики МКІП Ганна Красноступ і сказала: «Державна інформаційна політика полягає в тому, щоб об’єднати суспільство, забезпечити свободу слова, поінформованість, доступ до інформації навіть в складних умовах, у створенні сприятливих умов для роботи журналістів, у їхньому захисті».

За її словами, від перших днів деокупації українських територій Міністерство культури та інформаційної політики проводить роботу з поінформування тамтешнього населення. Це відбувається у співпраці з п’ятьма друкованими медіа та Національною спілкою журналістів України. Вона додала, що безоплатні газети містять життєво важливі відомості про надання гуманітарної допомоги та ліків, розташування центрів захисту та надання психологічної допомоги. Вона підкреслила, що МКІП також працює над відновленням мовлення на звільнених територіях.

Своєю чергою генеральний директор Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Олексій Мацука зауважив, що Україні треба поширити мовлення на тимчасово окуповані території. Хоча поки що є такі медіапроєкти, які охоплюють авдиторію у близько 2 млн людей кожного тижня. 

На заході також виступив керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей.

«Коли російські окупанти приходять на наші території, вони передусім вибудовують цифрову стіну, заганяючи людей в «інформаційне гетто» для того, щоби українці, які залишилися там, перестали вірити в перемогу. Тож насамперед держава зі усіма партнерами має повертати українців в наш інформаційний порядок денний, щоб люди розуміли, що вони — частина України», — сказав він.

А як зазначила модераторка дискусійної панелі, радниця тимчасово виконуючого обов'язки Міністра культури та інформаційної політики Леся Червінська, результати російських злочинів на території України переконують, що основне завдання працівників галузі комунікацій — якомога ширше висвітлювати факти про війну. 

«Приїхавши на деокуповані території під час роботи радницею Міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського та побачивши всі звірства й злочини, які зробила російська армія на території України, я як комунікаційниця зрозуміла, що ми маємо говорити правду — постійно й системно. Ба більше, нам необхідно якомога гучніше її говорити у світі та в Україні», — сказала під час виступу Леся Червінська.

І на завершення виступив заступник голови Державного агентства з питань кіно Максим Александров. Він розповідав про проєкт «Кіно заради перемоги», який, зокрема, підтримував переселенців. З березня 2022 року у межах туру відбулося 1800 показів у 22 областях.

Довідково: Всеукраїнський форум «Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій» проводить Міністерство культури та інформаційної політики України та громадська організація «Інститут публічних комунікацій» за підтримки Групи «МЕТІНВЕСТ».

Мої відео