Новини Дніпра

"Ваша близька людина в біді" – на Харківщині таким чином ошукували пенсіонерів

"Ваша близька людина в біді" – на Харківщині таким чином ошукували пенсіонерів
383343 ПЕРЕГЛЯДІВ

Наразі тема безпеки стоїть дуже гостро. Люди максимально хвилюються за своїх рідних, прагнуть тримати з ними контакт 24/7 та знати, що з ними все добре. І про це знають також і шахраї. Для них таке занепокоєння – це фактично спосіб підло обманути людей. І вони цим користуються.

Шахрайські схеми існують різні. І поширюються вони серед різної аудиторії та не завжди з однією й тою ж ціллю – обікрасти. Інколи такі оборудки відбуваються з метою посіяти паніку чи налякати, що, наприклад, актуально у тій ситуації, що складається зараз в Україні. Нерідко стаються, наприклад, шахрайські повідомлення про мінування, що паралізують роботу підприємств мінімум на кілька годин (адже потрібно провести евакуацію, дочекатися спеціалістів, їх обшуку будівлі, заключення й лише потім можна буде повернутися до роботи). Також і у рамках гібридної війни поширюються неправдиві свідчення щодо якихось подій, що також спричиняє негативну реакцію. А також вже кілька років існує ще одна схема, що орієнтована саме на людей літнього віку. На тих, хто точно першою думкою не піде перевіряти сказане, а повірить. Та віддасть всі кошти.

Такою схемою є простий телефонний дзвінок. Під час нього зловмисники починають видавати себе за друзів рідної для потерпілого людини, або ж навіть опускаються до того, що прикидаються власне цією близькою особою. Окрім цього можуть говорити й про те, що це телефонують з лікарні чи поліції. Таким чином, лише за допомогою телефону та уміння заговорити зловмисники переконують пенсіонерів у тому, що тут і зараз потрібно передати гроші. Привід може бути будь-який. Порятунок від затримання, термінова операція, важка травма – варіантів насправді чимало. Але саме так вони дізнаються, чи є гроші у людини, а потім навіть приїздять та забирають їх, підтримуючи свою легенду.

Саме таку шахрайську схему організували на Харківщині. Там кілька чоловіків отримували номери літніх людей ймовірніше за все з усіляких відкритих баз та телефонували їм із повідомленнями, що або "ваша рідна людина у лікарні", або й зовсім представлялися такою людиною. Паніка та страх за близьких робили свою роботу – люди розкривали, що у них є кошти, скільки їх, та навіть погоджувалися з тим, щоб їх передати. Після цього до них приїздив чоловік, "лікар" чи "друг" того, про кого йшла мова, забирав гроші та передавав організаторові. Така схема працювала досить довго, але нарешті була зупинена.

Правоохоронці затримали нахабних крадіїв якраз "на гарячому". Вони тільки-но забрали у 90-річної пенсіонерки близько 64 тисяч гривень та 1000 доларів, що жінка відкладала вже не перший рік. Після цього затримання відкрилися й інші такі самі ситуації. Загалом же як мінімум 14 випадків таких крадіжок обманним шляхом було здійснено.

Організатором виявився чоловік, що тримається наразі у слідчому ізоляторі. Окрім цього залучив він і ще таких самих "колег". А завдяки знайомствам було не складно взяти в якості помічників раніше затриманих. Саме вони й отримували гроші та передавали організаторам. Загалом же таким чином зловмисники змогли заволодіти сумою близько 1,5 млн гривень.

Під час затримання було заарештовано двох чоловіків. Їм загрожує відповідальність за частиною 3 статті 190 (шахрайство у великих розмірах). Окрім цього було проведено обшуки за місцями проживання та у СІЗО. Таким чином викрили й організатора. Загалом же вилучили понад 10 мобільних телефонів, комп'ютери, нотатки щодо такої діяльності та гроші.

Підозру затриманим вже оголошено. Тепер під питанням вручення підозри організаторові. Також встановлюють й всіх інших причетних до такої діяльності. З'ясовують і коло потерпілих.

Загалом же відомо, що тепер зловмисникам за такі дії загрожуватиме до 8 років позбавлення волі. Але судячи з того, що це особи, що вже були притягнуті до відповідальності – для них це вже звична ситуація.

Мої відео