Новини Дніпра

ХХІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні аспекти освітнього та проєктного менеджменту: досвід А. Макаренка в діалозі із сучасністю»

ХХІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні аспекти освітнього та проєктного менеджменту: досвід А. Макаренка в діалозі із сучасністю»
297393 ПЕРЕГЛЯДІВ

14–15 березня 2024 р. на факультеті природничих наук та менеджменту Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка відбулася традиційна ХХІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні аспекти освітнього та проєктного менеджменту: досвід А. Макаренка в діалозі із сучасністю» та Всеукраїнські науково-практичні семінари «Управлінська майстерність керівника закладу освіти»,  «Управління проєктами у сфері науки, освіти, інновацій та інформатизації», «Управління інноваційною діяльністю в освіті та у виробництві».

Співорганізаторами конференції виступили Національна академія педагогічних наук України, Міжнародна макаренківська асоціація, Українська асоціація Антона Макаренка, Італійська макаренківська асоціація, Аріельський Університет (Ізраїль), Краківський педагогічний університет імені Комісії національної освіти (Польща), Полтавський ліцей імені А. С. Макаренка Полтавської обласної ради, Національний коледж шкільних керівників (Великобританія).

Конференція та наукові семінари об’єднали науковців, освітян, здобувачів освіти з метою визначення актуальних проблем сучасної освіти, науки та інновацій та їхнє сучасне вирішення в контексті ідей педагогіки А. С. Макаренка.

14 березня 2024 р. конференція розпочала роботу із відвідування меморіального пам’ятного знаку на місці розташування першої садиби Полтавської трудової колонії імені М. Горького в урочищі Триби Полтавського району. Вшанування пам’яті видатного українського педагога А. С. Макаренка відбулося біля його пам’ятника на території музею-заповідника в Ковалівці.

Пленарне засідання Мжнародної науково-практичної конференції відбулося в змішаному форматі на базі Полтавського ліцею імені А. С. Макаренка Полтавської обласної ради.

До учасників конференції з вітальним словом звернулася докторка педагогічних наук, професорка, членкиня-кореспондентка НАПН України, ректорка Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Президентка Української асоціації Антона Макаренка Марина Гриньова. Вона зазначила, що провідна ідея педагогічної діяльності Антона Макаренка – органічне поєднання навчання з продуктивною працею. Думки Антона Семеновича про головні напрями організації колективу містять у собі різноманітні аспекти діяльності та багатосторонній вплив на особистість вихованця. Саме тому його ідеї є актуальними і зараз. У час, коли Україна переживає труднощі, необхідно спонукати молодь регулювати товариські взаємини, навчати дітей розв’язувати конфлікти без сварок і бійок, рішуче боротися з агресією. Ідеї Антона Макаренка спрямовують сучасну молодь до єднання та досягнення результатів у співпраці. Актуальність вивчення його педагогіки підтверджується тим, що до участі у конференції науковці з різних країн світу подали понад 160 наукових доповідей одноосібних або у співавторстві.

З вітальним словом до учасників звернулися члени наглядової ради ПНПУ імені В. Г. Короленка: доктор економічних наук, заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін і доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, віцепрезидент Національної академії педагогічних наук України, директор Інституту педагогіки НАПН України Олег Топузов.

Проректор із наукової роботи ПНПУ імені В. Г. Короленка професор Василь Фазан у вітальній промові зазначив, що Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка – освітньо-науковий центр із вагомими здобутками та традиціями, який не зупиняється у своєму розвитку. Тому робота конференції, присвячена впровадженню ідей Антона Макаренка у сучасний освітньо-науковий простір, є складовою  національної системи освіти.

Важливу і ґрунтовну доповідь на тему «Українська асоціація Антона Макаренка: хроніка війни» представили докторка педагогічних наук, професорка, членкиня-кореспондентка НАПН України, ректорка Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Президентка Української асоціації Антона Макаренка Марина Гриньова та Президент Української асоціації Антона Макаренка, доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогічної майстерності та менеджменту імені І. А. Зязюна ПНПУ імені В. Г. Короленка, віцепрезидент Міжнародної макаренківської асоціації Андрій Ткаченко.

Відзначимо, що увагу до наукового зібрання засвідчили науковці із Німеччини, Чехії, Греції, Ізраїлю, Австралії та інших країн. У режимі онлайн вони приєдналися до пленарного засідання та представили учасникам конференції цікаві доповіді, підкріплені маловідомими фактами із життя Антона Семеновича та рідкісними ілюстративними матеріалами. Синхронний переклад доповідей, представлених англійською мовою, забезпечувала доцентка кафедри англійської та німецької філології Руслана Шрамко.

Про історію переслідування та наполегливості, про цікаві факти із сім’ї заступника Антона Макаренка Володимира Весіча ознайомили присутніх онуки заступника в Полтавській/Харківській трудовій колонії імені М. Горького В. О. Весіча Агнес Нільсен-Конноллі та Ольга Конноллі (м. Сідней, Австралія), правнук заступника А. Макаренка в Полтавській/Харківській трудовій колонії імені М. Горького В. О. Весіча Байрон Конноллі (м. Сідней, Австралія). Продовжив висвітлення біографічних даних Володимира Весіча доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогічної майстерності та менеджменту імені І. А. Зязюна ПНПУ імені В. Г. Короленка, віцепрезидент Міжнародної макаренківської асоціації Андрій Ткаченко.

Докторка, викладачка та наукова співробітниця Університету Кайзерслаутерн-Ландау (м. Карзерслаутерн, Німеччина) Амі Кобаяші представила присутнім доповідь «Інноваційні аспекти Макаренківського колективного виховання – методи контролю чи техніки навчання самоврядуванню?»

Кандидат політичної науки Димитріс М. Мосхос (м. Афіни, Греція) запропонував присутнім до уваги доповідь «Makarenko among the classics: architecture, education, and utopia in industrial educational camps».

 15 березня 2024 р. конференція продовжила роботу у форматі Всеукраїнських науково-практичних семінарів за такими секціями: «Управлінська майстерність керівника закладу освіти», «Аспекти освітнього і проєктного менеджменту в практиці і творах А. Макаренка», «Управління проєктами у сфері науки, освіти, інновацій та інформатизації», «Управління інноваційною діяльністю в освіті та у виробництві», «Юні педагоги-дослідники». Учасники конференції зосереджували увагу на актуальних проблемах освітнього процесу, розвитку науки та інновацій, змісті впровадження інновацій на виробництві тощо.

За результатами заходу видано збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції.

Дякуємо учасникам конференції за небайдужість до розвитку сучасної освіти та наукової думки, а  також за участь у наукових заходах Університету!

Мої відео