Новини Дніпра

Зміни до Декларації освітнього бюджету, програми економічного і соціального розвитку на 2023 рік

Зміни до Декларації освітнього бюджету, програми економічного і соціального розвитку на 2023 рік
321053 ПЕРЕГЛЯДІВ

Війна негативно вплинула на державний бюджет України, що посприяло скороченню значної частини виплат на гуманітарну, а особливо освітню програми. Фінансування  шкільних закладів було зменшено, а деяких зовсім припинено. Додатковою новиною стало скорочення освітньої субвенції. 

 

Не дивлячись на це, розглянемо більш позитивні декларації, які актуальні нині. По-перше, це облаштування та укріплення закладів загальної середньої освіти, а також придбання шкільних автобусів. По-друге, це розвиток дистанційного навчання.

Без офіційного затвердження складно здогадатися на що саме використовуватимуться кошти державної субвенції в першу чергу. Але якщо оцінити загальну діяльність місцевих управлінців, можна уявити на що будуть спрямовані ресурси.

Депутати ухвалили бюджет столиці та зміни до Програм економічного і соціального розвитку міста. На наступний рік можливі доходи бюджету складатимуть 66, 3 млн грн. 

На культуру і мистецтво планують віддати 2%, фізичну культуру і спорт також 2%. Не менш важливим напрямом фінансування є сфера освіти. На неї виділили 35% усієї суми. На дорожнє господарство планується 19% бюджету міста. На соціальний захист –10%, охорону здоров’я –9%, ЖКГ – 8%.

Кількість зруйнованих та пошкоджених закладів освіти перевищує понад 2000. Освіта у наш час дуже важлива, тому дбатимуть і про відбудову закладів середньої та вищої загальної освіти, а також закупівлю необхідного обладнання, меблів та приміщень для облаштування найпростіших укриттів.

До того ж на відбудову зруйнованих будівель треба не мало часу, тому гарною ідеєю була б закупівля шкільних автобусів. Адже школи, які надавали послуги з освіти на багатолюдні мікрорайони в містах – не функціонуютьБудівництво нових закладів займає надто багато часу, а доступ до освіти відтерміновувати не слід. Придбання транспорту є дуже важливим стратегічним заходом для подальшого впровадження реформи Нової української школи.Існує ДСТУ 7013:2009, що пояснює, які характеристики повинен мати шкільний автобус. Проте, зазначеному стандарту понад 12 років, тому слід  переглянути деякі критерії та ввести нові

 

  

Для повноцінного впровадження дистанційної освіти необхідно виконати дуже багато умов. Перш за все, необхідно заохотити та навчити вчителів працювати з новітніми  технологіями,  змінити сприйняття дистанційної освіти з негативної на позитивну думкуНе менш важливим є дослідження щодо можливості використання гаджетів серед учнів та рівня опанування знань дистанційно. Проте, про розвиток дистанційної освіти важко здогадатись

 

Заходи Програми економічного і соціального розвитку міста у 2023 році буде зосереджено на справній роботі критичної інфраструктури, відбудові зруйнованих об’єктів та збереженні стабільної соціальної ситуації у місті. Освітній бюджет остаточно не визначений, але березень 2023 року – дата затвердження цих документів. Війна триває й управлінцям слід мати фонди для допомоги у фінансуванні державних програм та реформ у час, коли Україна переможе.

 

Теги: освіта, Україна, економіка
Мої відео