Новини Дніпра

Європейська Комісія схвалила План для Ukraine Facility

Європейська Комісія схвалила План для Ukraine Facility
386894 ПЕРЕГЛЯДІВ

15 квітня Європейська Комісія схвалила План для Ukraine Facility та запропонувала Раді ЄС ухвалити документ. Тепер держави-члени ЄС мають один місяць для ухвалення запропонованого Комісією Імплементаційного рішення, що відкриє шлях для повноцінного запуску програми Ukraine Facility.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

“Вперше Україна має комплексний План економічного розвитку на наступні 4 роки. Він спрямований на створення умов для економічного розвитку та європейської інтеграції в багатьох сферах життя країни. Ми раді вітати позитивне рішення з боку Європейської Комісії, яке підтверджує наше спільне бачення економічного розвитку держави на шляху до ЄС. Після затвердження Імплементаційного рішення в Раді ЄС, Європейська Комісія також зможе надати Україні до 1,89 млрд євро у вигляді попереднього фінансування Ukraine Facility. Надалі Україна отримуватиме регулярні виплати за виконання передбачених у Плані квартальних індикаторів впродовж 4 років дії програми”, — сказала Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

За оцінками Єврокомісії, заходи, запропоновані у Плані, відповідають цілям Ukraine Facility та мають значний потенціал для посилення економічного зростання, підтримки макроекономічної стабільності, покращення фіскальної ситуації та подальшої європейської інтеграції України. 

Зазначається, що в рамках перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility, Україна вже отримала 4,5 млрд євро фінансової підтримки у березні 2024 року, наступні 1,5 млрд євро державний бюджет зможе отримати у квітні після підтвердження виконання індикаторів Плану, визначених для перехідного фінансування. 

“Українська стратегія реформ та інвестицій пропонує міцну основу для відновлення більш сучасної та процвітаючої України на її шляху до ЄС. Позитивна оцінка Європейською Комісією Плану відкриє шлях до регулярних виплат в рамках Ukraine Facility. Сьогоднішньою пропозицією ми ще раз демонструємо, що Європа буде з Україною стільки, скільки буде потрібно, і що ми готові надати таку необхідну фінансову підтримку”, сказала Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн. 

Мінекономіки повідомляє, що оцінка Плану з боку Єврокомісії ґрунтується на критеріях, встановлених Регламентом Ukraine Facility. Зокрема, Комісія оцінила, що План цілеспрямовано та збалансовано відповідає цілям Ukraine Facility, викликам, пов'язаним із вступом України до ЄС, а також потребам у відновленні, реконструкції та модернізації.

Сам План  визначає ключові реформи та напрями для інвестицій, які можуть сприяти сталому економічному зростанню та залученню фінансування для посилення потенціалу зростання країни в середньостроковій та довгостроковій перспективі. Він також містить якісну систему прозорості, аудиту та контролю, які також будуть посилені в рамках передбачених реформ.

Довідково: програма фінансової підтримки України від Європейського Союзу Ukraine Facility націлена підтримувати фінансово державу протягом 2024-2027 років. Це 50 мільярдів євро від ЄС, які будуть спрямовані на фінансування державного бюджету, стимулювання інвестицій, а також технічну підтримку в реалізації програми.

  • €38,27 млрд — пряма підтримка державного бюджету (фінансування не може використовуватися для покриття військових витрат);
  • €6,97 млрд — інвестиційний фонд;
  • €4,76 млрд — технічна та адміністративна підтримка.
Мої відео