Новини Дніпра

Японія збільшить внесок в процеси гуманітарного розмінування України

Японія збільшить внесок в процеси гуманітарного розмінування України
301406 ПЕРЕГЛЯДІВ

Під час зустрічі української делегації із керівництвом JICA обговорювалось збільшення внеску в процеси гуманітарного розмінування збоку Японії, а також інвестування в економіку України.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Українська делегація, до якої увійшли заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний, заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драпʼятий, а також представники МВС, зустрілись із заступником міністра закордонних справ Ясуші Хосакою. Українська сторона висловила вдячність за активну роботу Японії в рамках Секторальної робочої групи з питань гуманітарного розмінування. Своєю чергою Ясуші Хосака пообіцяв, що його країна надалі буде лише посилювати підтримку та співпрацю з Україною. 

Наприклад, в урядовому Японському агентстві міжнародного співробітництва (JICA) говорять про готовність збільшити внесок в процеси гуманітарного розмінування та готові сприяти виходу японських підприємств на ринок України.

Заступник очільниці мінекономіки розповідав партнерам про розроблену і схвалену Нацорганом з протимінної діяльності Стратегію протимінної діяльності, запуск в Україні ринку розмінування і готовність Уряду розвивати його, зокрема через  програми на кшталт відшкодування фермерам вартості очищення сільськогосподарських земель, яка запрацює цієї весни.

«Україна готова переймати досвід наших партнерів у гуманітарному розмінуванні. Зокрема, дуже перспективним виглядає цілісний підхід в розмінуванні, запроваджений за підтримки японської урядового агентства JICA в Камбоджі. Україна готова також ділитися своїм досвідом очищення земель, оскільки ми зараз є фактично піонером із переписування стандартів розмінування, використання новітніх технологій для розмінування. Така співпраця робить кожну зі сторін сильнішою», – сказав Ігор Безкаравайний. 

Старший заступник Генерального директора JICA Тору Кобаякава сфокусувався на важливості безпекових заходів під час гуманітарного розмінування і анонсував збільшення фінансової підтримки з боку Японії для цього напрямку. За його словами, Агентство також розглядає можливість підтримки виходу японських підприємств на український ринок.

Потенційно, одним з таких підприємств може стати Nikken Corporation, яка спеціалізується на проєктуванні, виробництві та обслуговуванні будівельної техніки та машин для розмінування. Українська делегація мала змогу ознайомитися із машинами, які JICA закупила і передає ДСНС України.

«Така компанія як Nikken має технології та машини для розмінування, що  працюють у всьому світі. Україна у найближчі роки потребуватиме подібної техніки. Це можливість для компанії відкрити в Україні свою лабораторію для оновлення обладнання під українські умови. Наші інженери плюс японський досвід та обладнання – це створює прекрасні можливості для усіх сторін», — резюмував заступник Міністра економіки України.

  • Нагадаємо, що 5 квітня відбулись консультації із представниками Обласних військових адміністрацій у межах розробки Стратегії відновлення малого та середнього підприємництва до 2027 року. Вона відповідає основним запитам бізнесу та усуне перешкоди з боку держави для ведення бізнесу.
  • Розробкою Стратегії спільно займаються Міністерство економіки України, Міністерство цифрової трансформації та Офіс з розвитку підприємництва та експорту. Цей документ розробляється у рамках проєкту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнес-клімату в Україні», який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії. Імплементатори проєкту — Abt Britain та Київська Школа Економіки.
Мої відео