Новини Дніпра

Фейки тижня: російська армія підбила танк «Leopard2A5». Україна дискримінує ПЦ

Фейки тижня: російська армія підбила танк «Leopard2A5». Україна дискримінує ПЦ
438829 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українські військові стріляють у російськомовних цивільних

З таким заголовком пропагандисти поширюють відеоматеріал, на якому нібито українські бійці стріляють в авто. Як стведжують автори, це була реакція на російську мову, яку почули від жінки. Але це неправда.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України стверджує, що відео є примітивним російським фейком. Фахівцями було встановлено місце, у якому створене це відео. Локація на окупованій території між Донецьком і Макіївкою: поворот із окружної дороги стрільбище днр. Також першоджерелом поширення відео був користучав під нікнеймом «Юрий Алексеич Z V». До того ж в Україні заборонено використовувати відеореєстратори.

Це чергова спроба російськими пропагандистами погіршити імідж Збройних Сил України, мовляв, ті розстрілюють цивільних тільки за російську мову.

Армія росії підбила танк Leopard2A5 під Вугледаром

У соціальних мережах поширюють знімок з екрану, на якому зображено ніби російського солдата, що цілиться у танк типу Leopard2A5. «Доказом» того, що це російський боєць, є нашивка російського прапору на його руці. Це — неправда.

Аналітики проєкту VoxCheck з‘ясували, що на справжньому фото зображений ліванський військовий та ізраїльський танк Merkava, а російський прапор додали за допомогою спеціальниз програм для редагування.

Фахівці стверджують, що ціль таких дописів — зібрати більше підписників, оскільки автори пропонують перейти за посиланням, щоб переглянути відео, але після переходу потрапляєш на теоеграм-канал із назвою «ПУТИН в telegram».

ООН визнає, що Україна дискримінує православну церкву

Кремлівські ресурси поширюють інформацію, що нібито у звіті Організації Об‘єднаних Націй зазначили, що Україна дискримінує Українську православну церкву московського патріархату. Це — фейк.

ООН не публікували ніяких звітів на тему «свободи вірословідання в Україні». Також фахівці проєкту EU vs Disinfo з‘ясували, що пропагандисти посилались на документ під назвою «Звіт про ситуацію з правами людини в Україні — 1 серпня 2022 року - 31 січня 2023 року», який опублікувало Управління Верховного комісара ООН. Речення, яким маніпулюють пропагандисти, звучить так: «УВКПЛ стурбоване тим, що діяльність держави проти УПЦ може бути дискримінаційна». А повний звіт стосувався злочинів, вчинених російською армією.

Пропагандистська кампанія поставила собі на меті дискредитувати уряд України, який нібито дискримінує УПЦ московського патріархату. А також такими повідомлення пропагандисти тиснуть на українське суспільство, мовляв, навіть міжнародні організації незадоволені діяльністю влади.

Втрати України сягають 200 тисяч

У соцмережі Facebook грузинського сегмента шириться інформація, що нібито 60% українськиз військових не можуть повернутись живими з фронту, а втрати армії становлять 200 тисяч з 800 тис. Автори цього повідомлення посилаються на матеріал видання The New York Times за 11 березня. Але це неправда.

Спеціалісти проєкту Myth Detector звернули увагу на цей кейс. За їхніми словами, офіційні джерела не містять таких статистичних даних, які представили у соцмережі. Ба більше, американське видання не публікували статей про нібито ліквідацію 60% українських військових.

У такий спосіб пропагандисти тиснуть на українське суспільство, мовляв, втрати величезні.

Ще один фейк, який розповсюдило міністерство оборони російської федерації говорить про те, що армія росії перехоплює керовані ракети GLSDB.

Але Центр протидії дезінформації заперечує цю інформацію. Ракети такого типу ще не надсилали до України. Ба більше, GLSDB не стоять на озброєнні в США і американська адміністрація замовляє це озброєння для України у виробника – Boeing та Saab, а не передає з наявних запасів Збройних сил США.

Таким чином пропагандисти намагаються показати, як російська армія "перемагає на фронті".

Теги: Генасамблея ООН,Фейки,фейк,пропаганда,Російські пропагандисти, Російська агресія , війна в Україні,проросійська пропаганда
Мої відео