Новини Дніпра

Євросоюз запровадив ембарго на російські нафтопродукти. Що очікувати далі?

Євросоюз запровадив ембарго на російські нафтопродукти. Що очікувати далі?
321925 ПЕРЕГЛЯДІВ

ЄС приєднався до компанії США та Великобританії, заборонивши імпорт російських нафтопродуктів, зокрема дизельного пального. Заборона вступила в дію з 5 лютого 2023 року. Протягом десятиліть росія була найбільшим постачальником енергоносіїв та нафтопродуктів для європейського ринку.

Крім того, Брюссель запровадив стелю цін на перероблене паливо російського походження, щоб поступово душити економіку росії, оскільки таким чином доходи російського бюджету зменшаться, а також для контролю світових цін на дизельне пальне. Заборона імпорту російської нафти діє з червня 2022 року. Обмежувальні заходи було вжито в рамках шостого пакета санкцій Євросоюзу проти російської федерації як відповідь на «жорстокий неспровокований напад на Україну».

Слідом за цим було введено ембарго на нафтопродукти, що доставляються морем. Як вважають низка аналітиків, за два місяці дії ембарго показує свою ефективність. За їх словами, негативного впливу на ринок ЄС не спостерігається, в той час, як це сильно вдарило по російським доходам. Але заборона закупівлі дизельного пального та інших нафтопродуктів породила невизначеність серед європейського ринку, оскільки в Європі низькі запаси дизеля.

Чи зростуть ціни на дизельне пальне в країнах Європи?

Як вважають Юджин Лінден та Джошуа Фолдс з енергетичної консалтингової компанії FGE, сира нафта стала більш взаємозамінною, чого не скажеш про нафтопродукти. Про це вони повідомили виданню Deutsche Welle. За їхніми словами, якщо ЄС знайде альтернативні джерела постачання, можна очікувати стабілізації цін на ринку дизельного пального.

Якщо ж Євросоюзу не вдасться, то санкції негативно вплинуть на галузі, залежні від дизельного пального. Сюди сходить транспортна галузь та сільське господарство. До того ж це додатково підштовхне інфляцію.

Такі передбачення експертів підкріплюється високими цінами на дизель в країнах ЄС та низькі запаси нафтопродуктів. І це навіть не стеля для цін, вони можуть підрости, вважають Юджин та Джошуа. Це зумовлене зростанням транспортних витрат, тому що постачання енергоносіїв здійснюються з віддалених регіонів.

«Ринок зараз дуже чутливий і дуже стурбований», — підкреслили аналітики з FGE.

Які альтернативні джерела існують для Євросоюзу?

За даними аналітичної компанії Vortexa, у 2022 році країни ЄС закупили понад 200 млн барелів дизельного пального у російської федерації. Європейський Союз покривав практично половину своїх потреб за рахунок росії.

Напередодні введення заборони на імпорт нафтопродуктів європейці збільшували закупівлі до довоєнного рівня. Це робилось з метою подальшого полегшення відмови від російського палива.

Через ембарго Євросоюз матиме дефіцит дизельного пального, близько 600 тис. барелів дизеля та інших нафтопродуктів на день. Тому Брюссель імпортуватиме з країн Близького Сходу, Азії та США. Через нестачу власних нафтопереробних потужностей для забезпечення потреб європейців, ЄС покладатиметься на ці регіони.

Залежність від Близького Сходу лише посилиться після старту великих заводів у Кувейті та Саудівській Аравії. Наприклад, Німеччина вже уклала угоду з компанією Abu Dhabi National Oil з ОАЕ. Так, з 2023 року до Німеччини постачатиметься 250 тис. тонн дизельного пального кожного місяця.

Яка роль Китаю та Індії?

Ці дві країни стали найбільшими покупцями російської сирої нафти. Але, можливо ненавмисно, Китай та Індія відіграли позитивну роль у поповнені запасів дизельного пального до країн Євросоюзу. Після російського вторгнення на територію України, експорт дизеля з Індії до ЄС різко виріс. Все через більшу конкурентоспроможність місцевих нафтопереробних підприємств. На російську нафту діють великі знижки, чим користується Індія.

«Політика КНР змінює гру на всьому ринку», — зауважує директор аналітичного відділу консалтингової компанії Wood Mackenzie Марк Вільямс. Він наростив експортні квоти на 2023 рік у частині дизельного пального та інших нафтопродуктів, а також зберіг експорт на рекордному для себе рівні.

Отже, стеля цін спрацює?

ЄС встановив граничну ціну в $100 за барель російського дизельного пального та $40 за барель мазуту.

Це дозволить європейським страховим та судноплавним компаніям пропонувати послуги відправникам вантажу, які перевозять нафтопродукти з рф в інші регіони, якщо паливо закуповується на рівні стелі цін.

Як вважає Вільямс, такі обмеження вплинуть на обсяги перероблення російської нафти. «За таких цін [не нижче $40 за барель] стимул для перероблювання нафти залишиться високим», — сказав Вільямс.

Теги: ембарго,нафтопродукти, ЄС, Російська агресія ,Російське вторгнення в Україну, війна в Україні
Мої відео