Новини Дніпра

Яке покарання слід очікувати путіну та лукашено? Які проблеми можуть виникнути?

Яке покарання слід очікувати путіну та лукашено? Які проблеми можуть виникнути?
383220 ПЕРЕГЛЯДІВ

Два найважливіші питання, які потрібно вирішувати зараз, а не чекати закінчення війни — як росія буде платити репарації та притягнення відповідальних за жорстокі злочини до трибуналу.

Якщо говорити про збитки інфраструктурі, за заявою прем‘єр-міністра України сума сягнула $700 млрд, і Україна продовжує фіксувати кожен злочин вчинений росіянами. Потерпілим, які звертаються з позовами проти країни-агресорки про компенсацію збитків, надають захист у судах України, ЄСПЛ та інвестиційних арбітражах.

Як вважає Представник України при ЄС Всеволод Ченцов, Єврокомісія та Європейська рада концентрують свою увагу на пошуках шляхів конфіскації майна російських олігархів, а головна проблема стосується вже заарештованих активів російського центробанку.

Факт арешту активів — серйозний крок, як мінімум, тому що €19 млрд не використаються у війні проти України. Але санкційний режим за своєю природою тимчасовий та не дає змоги конфіскувати.

У бюджет США на 2023 рік прийнято поправку, яка стосується можливості передавати Україні доходи, отриманих із конфіскованих активів країни-терористки. Тому наступний крок — виплата репарацій.

Якщо говорити про притягнення найбільших фігур, відповідальних за вбивства та інші злочини — здається це питання на роки. Але росія на міжнародній арені давно репрезентує себе як зухвальна країна. Тому завдяки роботі українців на воєнному та дипломатичному фронті, а також підтримці міжнародних організацій, результати можна очікувати раніше.

Так, наприклад, у листопаді 2022 року Парламентська асамблея НАТО визнала необхідність створення трибуналу для росії задля притягнення її лідерів до відповідальності за жорстокі злочини проти України.

19 січня 2023 року Європейський парламент ухвалив резолюцію про створення міжнародного суду для притягнення політичного та військового керівництва держави-терористки та її союзників до відповідальності за злочини.

23 січня Радою міністрів ЄС визначено необхідність створення спецтрибуналу, 26 січня — Парламентською асамблеєю Ради Європи.

Формат спеціального суду над росією ще не обраний, але важливо те, що у резолюціях світових організацій зафіксовано, що перед трибуналом постане не тільки путін, а й лукашенко, а також їхнє військове й політичне керівництво.

Які проблеми можуть виникнути?

Ті прецеденти зі створення міжнародних та інтернаціоналізованих кримінальних трибуналів, що відомі нам сьогодні, виявились недоцільними. Тому для цього суду необхідні нові інструменти чи хоча б видозмінені моделі формування трибуналу.

Радою Безпеки ООН було створено трибунал щодо Югославії та Раунди, проте це не спрацює для України. Держава-терористка є членом Ради Безпеки ООН та має право накласти вето, щоб заблокувати подібні ініціативи.

Тому, допоки росія має вето, Рада Безпеки не зможе прийняти необхідного рішення. Навіть коли Україна розкрила питання незаконності перебування росії у складі ООН й Раді Безпеки ООН, повноцінної реакції все ще немає.

Генеральна Асамблея ООН готова негайно розглянути питання, яке не вирішила Рада Безпеки, щоб надати рекомендації щодо колективних заходів для відновлення міжнародного миру й безпеки. Але їхній характер рішень є рекомендаційний, а це неперспективно для створення трибуналу.

Альтернативою створення спецтрибуналу є укладання міжнародних угод, таких як: угода між Україною та ООН, між Україною та Радою Європи, між ЄС та Україною, між іншими державами та Україною.

Як бути з путіним?

Висновок щодо імунітету для країни-терористки Верховного Суду є чітким: росія не зможе скористатись судовим імунітетом при вирішенні спору про компенсацію шкоди.

Президент росії має імунітет від кримінального переслідування, допоки він знаходиться на посаді. Але він не поширюється на кримінальне переслідування в національних судах.

Теги: злочини рашистів, війна в Україні, Російська агресія ,Російські загарбники, путін,Лукашенко
Мої відео