Новини Дніпра

Ветерани отримають гранти на суму 8,2 млн грн для бізнесу

Ветерани отримають гранти на суму 8,2 млн грн для бізнесу
332446 ПЕРЕГЛЯДІВ

За підсумками одинадцятої хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів 19 переможців отримають кошти від держави на старт або розвиток свого бізнесу на 8,2 млн грн. За словами заступниці Міністра економіки України Тетяни Бережної, загалом від старту ветеранського компоненту грантової програми “Власна справа” переможцями стали вже 119 ветеранів та членів родин учасників бойових дій, які отримають гранти на 47 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

“На сьогодні маємо 119 переможців ветеранського компоненту програми “Власна справа”, які отримають гранти на старт або розширення свого бізнесу на 47 млн грн. Понад 70 з них вже отримали фінансування і можуть вкладати кошти від держави в розвиток власної справи. Нині найбільш активними учасниками грантової програми є ветерани-підприємці з Львівської та Івано-Франківської областей, а також міста Києва. Закликаємо ветеранів та членів їхніх родин скористатись можливостями грантової програми. Якщо після повернення до мирного життя наші захисники і захисниці мають бажання відкрити власну справу - держава готова в це інвестувати”, — сказала заступниця очільниці Мінекономіки.

Серед 19 переможців одинадцятої хвилі 10 - учасники бойових дій, 9 - члени родин ветеранів. 

На грантові кошти переможці планують, зокрема, відкрити піцерію, кафе, салон краси, масажний кабінет, поліграфічну компанію, запустити виробництво фруктової та овочевої пастили та соняшникової олії з сировини власного виробництва. Окрім цього, низка ветеранів отримали гранти на масштабування вже діючого бізнесу  - планують розвивати бізнес з очистки питної води, розширити послуги стоматологічної клініки та масажно-ортопедичного салону. 

Згідно з умовами програми, учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, а також другий з їх подружжя можуть отримати такі гранти:

1. 250 тис. грн - для ветерана за умови створення одного робочого місця;

2. 500 тис. грн - для другого з подружжя ветерана за умови створення двох робочих місць;

3. 1 млн грн - для ветерана, який має досвід підприємницької діяльності, зареєстрований як ФОП не менше ніж 3 роки, за умови створення чотирьох робочих місць, мінімум 2 з яких займуть ветерани.

Гранти у розмірі 500 тис. грн та 1 млн грн надаються за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні 70/30, тобто отримувач гранту має вкласти у свою справу 30% власних коштів, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту. 

У Міністерстві зазначають, що заявки на отримання гранту подаються через портал Дія разом з бізнес-планом. Також додається, що  урядовий проєкт єРобота включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства. Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Наразі прийом заявок на всі напрямки програми єРобота триває. Подача заявки здійснюється через портал Дія.

Нагадаємо, що раніше у Міністерстві економіки повідомляли про страхування Французькою державою інвестицій в Україні. Йдеться про страхову компанію Bpifrance Assurance Export, яка страхуватиме французькі компанії, які готові інвестували в Україну і брати активну участь у реконструкції країни, не чекаючи на завершення війни.

Мої відео