Новини Дніпра

Готуємось до запровадження пробаційного нагляду

 Готуємось до запровадження пробаційного нагляду
308061 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вже незабаром, 28 березня 2024 року, в Україні набуде чинності Закон  № 3342-ІХ, яким запроваджується новий вид покарання — пробаційний нагляд. 

Це альтернатива ув’язненню, що передбачає накладення на засудженого певних обов’язків. Одним з таких обов’язків для засудженого може стати зобов'язання носити електронні засоби контролю і нагляду. 

Електронний контроль, при призначенні пробаційного нагляду для засудженого, полягає у використанні технологій для відстеження та контролю за місцем проживання особи, яка перебуває під пробаційним наглядом, за зазначеною вироком суду адресою.

Робота з електронними засобами контролю і нагляду — нова практика для пробаціонерів, тож, 25 січня 2024 року, відбулась робоча зустріч у межах пілотного проєкту ознайомлення з основними правилами використання таких засобів. 

Участь у заході взяли заступники директора Центру пробації Тетяна Кічата та Віктор Васюк, де разом з працівниками  відділів інформаційних технологій в пробації та наглядової пробації пройшли навчання по роботі з програмами  та використання електронних засобів контролю і нагляду.

Навчання пробаціонерів проводив Віктор Трущенко заступник начальника Управління — начальник відділу ЕЗК Департаменту інформаційно-аналітичної підтримки Національної поліції України. Фахівець на практиці показав присутнім як користуватись системами електронного моніторингу, працювати з програмою, безпосередньо надягати пристрій  на засудженого, відстежувати його пересування тощо. Також він поділився власним досвідом використання браслетів, напрацьованим за багато років роботи з правопорушниками. 

Під час навчання Тетяна Кічата наголосила на тому, що такий вид контролю клієнтів пробації для працівників уповноважених органів з питань пробації новий. Разом з тим це не стане викликом для пробаціонерів, які звикли до інновацій та розвитку в роботі, тож наполегливо працюватимуть над опануванням систем електронного моніторингу.

Теги: Центр пробації,пробаційний нагляд
Мої відео