Новини Дніпра

СБУ повідомила про підозру двом пропагандистам, які проводять агресивну антиукраїнську політику на Луганщині

СБУ повідомила про підозру двом пропагандистам, які проводять агресивну антиукраїнську політику на Луганщині
431694 ПЕРЕГЛЯДІВ

СБУ повідомила про підозру двом пропагандистам, які проводять агресивну антиукраїнську політику на Луганщині

Співробітники служби безпеки України викрили та задокументували злочинну діяльність двох прокремлівських пропагандистів з Луганщини. Колаборанти реалізовують агресивну антиукраїнську політику в медійній сфері, поширюють фейки та виправдовують військову агресію проти України.

Одним з фігурантів є Володимир Заруба, який радо обійняв посаду головного редактора окупаційного «Попаснянского вестника». Після тимчасової окупації Попасної він не покинув майже зруйноване місто разом з редакцією, а продовжив видавати газету в інтересах агресорів.

Співробітники спецслужби задокументували кілька випусків газети, в яких зловмисник публікував необхідні загарбникам наративи. Ідейний прихильник «руського мира» тісно співпрацював з представниками держави-агресора та окупаційною адміністрацією. За їх вказівкою редактор розповсюджував неправдиву інформацію про нібито обстріли міста підрозділами ЗСУ. Він пропагував проведення незаконного референдуму на тимчасово окупованій території Луганщини та агітував за перехід системи освіти на стандарти рф.

Видання «Попаснянський вісник» входить до «государственного унитарного предприятия «луганьмедиа», через яке ватажки «лнр» здійснюють агресивну антиукраїнську інформполітику.

Також задокументовано діяльність колаборанта-пропагандиста Олексія Чумака. Зловмисник добровільно обійняв посаду «начальника відділу внутрішньої та інформаційної політики адміністрації Біловодського району лнр» при окупантах.

Слідство встановило, що зрадник вирішив «офіційно» працювати на загарбників з червня 2022 року. Він добровільно погодився займатися внутрішньою та інформаційною політикою загарбників в окупаційній адміністрації селища Біловодськ Старобільського району Луганщини.

До його функцій входило, зокрема проведення пропагандистської роботи серед місцевих мешканців. Колаборант узгоджував всі свої дії за «вертикаллю» російських кураторів та керівництва терористичної організації «лнр». 

За їх вказівкою, він взяв активну участь у проросійському публічному заході «з нагоди відзначення дня молоді». Зловмисник виступив з антиукраїнською промовою «Все мы россияне, поэтому нам необходимо держатся всем вместе и быть одной страной! Горжусь республикой, иду на референдум!».

Співробітники спецслужби зібрали значний масив доказової бази. Слідчі СБУ повідомили обом фігурантам про підозру за ч.ч. 5, 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

За здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором правопорушникам загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна.

Досудове розслідування проводять слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Мої відео