Новини Дніпра

Вісім років воював проти України на боці окупаційних військ РФ – судитимуть учасника НЗФ «ДНР»

Вісім років воював проти України на боці окупаційних військ РФ – судитимуть учасника НЗФ «ДНР»
394623 ПЕРЕГЛЯДІВ
За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно громадянина за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державної зради та участі у терористичній організації, а також діяльності не передбачених законом збройних формувань (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст.111, ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України).
Досудовим розслідуванням встановлено, що у червні 2014 року чоловік добровільно вступив до лав НЗФ «ДНР», де служив в окремій мотострілецькій бригаді на посаді стрільця із позивним «Коновал». Упродовж року він виконував функції чергового на блокпостах, а також був залучений до патрулювання міста та охорони адміністративних будівель вказаного підрозділу у містах Торез та Шахтарськ.
З лютого 2015 року обвинувачений служив у розвідувальному управлінні Республіканської гвардії «ДНР» та полку спеціального призначення «Міністерства оборони «ДНР». Його залучали до охорони незаконно затриманих громадян, захисту військових вантажів. Також він займався обслуговуванням та підтриманням у технічно справному стані техніки окупантів.
З травня 2018 по лютий 2022 року чоловік, обіймаючи посади водія, стрільця та оператора протитанкової керованої ракети, чинив спротив Збройним Силам України поблизу населених пунктів Жабуньки і Жовтневе Ясинуватського району, а також у районі Міжнародного аеропорту «Донецьк» ім. Сергія Прокоф’єва.
У лютому поточного року обвинуваченого взяли у полон українські захисники. Наразі він чекає на вирок суду у таборі для військовополонених.
Максимальне покарання за вказаними статтями – до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Досудове розслідування здійснювалось ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Мої відео