Новини Дніпра

БЕБ руйнує злочинні схеми відшкодування ПДВ. Львівським податківцям повідомлено про підозру.

БЕБ руйнує злочинні схеми відшкодування ПДВ. Львівським податківцям повідомлено про підозру.
411494 ПЕРЕГЛЯДІВ

Бюро економічної безпеки України спільно зі Службою безпеки України та Офісом Генерального прокурора запобігли реалізації багатомільйонної масштабної схеми безпідставного відшкодування ПДВ за безпосередньої участі керівництва та службових осіб Головного управління Державної податкової служби у Львівській області.

Трьом особам Львівської податкової, на підставі зібраних під час розслідування доказів, повідомлено про підозру у вчиненні злочину – зловживання владою, або службовим становищем (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України). Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Встановлено, що під час війни, податківці безпідставно відшкодували зловмисникам понад 40 мільйонів гривень бюджетних коштів.

Службовці регіональної податкової організували злочинний механізм розтрати бюджетних коштів за рахунок залишків імпортованої продукції на складах підприємств.

Зокрема компанії імпортували широкий асортимент продукції, яка фактично реалізовувалась у протиправний спосіб за готівку без відображення таких операцій в податковій та фінансовій звітностях. У звітності до ГУ ДПС у Львівській області вони подавали інформацію, що товар нібито залишився на складах. Надалі зловмисники за попередньою змовою та погодженням з податківцями формували заявку на безпідставне відшкодування ПДВ.

Замість безпосереднього виконання своїх службових обов’язків податківці не звертали увагу на відсутність продукції на складах та відсутність самих складських приміщень.

Таким чином державні кошти акумулювалися на рахунках ризикових підприємств та у подальшому конвертувалися у готівку.

Наразі досліджуються інші факти можливої неправомірної діяльності посадових осіб ГУ ДПС у Львівській області, встановлюється повне коло причетних осіб СГД до злочинної схеми.

Санкції інкримінованого злочину передбачають покарання у вигляді позбавлення волі до 6 років.

Досудове розслідування здійснюють детективи Бюро економічної безпеки України за оперативного супроводу Служби безпеки України та процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, БЕБ неодноразово виявляло та припиняло безпідставне відшкодування ПДВ службовими особами ДПСУ. Детальніше https://esbu.gov.ua/news/beb-uperedylo-13-mlrd-hrn-nezakonnoho-vidshkoduvannia-pdv

Теги: БЕБ, Бюро економічної безпеки, повідомлення про підозру,незаконне відшкодування ПДВ
Мої відео